Tako yaki: Japans streetfood

Tako yaki: Japans streetfood

Personen: 10 personen

Ingrediënten

Octopus

  • 1 octopus (event. diepvries)
  • 2 schil citroenen
  • 1 gedroogde oregano
  • 4 tenen knoflook
  • 6 blaadjes laurier

Tako yaki-beslag:

  • 3 losgeklopte eieren
  • 1 l ijskoud water
  • 3 zakjes dashi-poeder
  • 1 scheutje lichte sojasaus
  • 300 g Bloem

Japanse mayonaise

  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel azijn naar keuze
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • 1 Neutrale olie
  • 1 Miso
  • 1 Wasabipoeder of pasta
  • 1 Lichte soya

Okonomiyakisaus

  • 1 Tomatenketchup
  • 1 Worcestershiresaus
  • 1 Oestersaus
  • 1 Bruine suiker
  • 1 Lichte soja

Garnering

  • 1 Lenteui in Chinoise
  • 1 Zeewierpoeder
  • 1 Katsubush (bonito flakes)
  • 1 blaadje sisho groen of purper

Instructies

Octopus:

  • 1. Was de octopus en doe hem met aanhangend water in de hogedrukpan. Voeg de andere ingrediënten en 750 ml water toe en kook onder druk gaar in 30 minuten.
    2. Haal de octopus uit het kookvocht, laat wat afkoelen en snijd in hele kleine blokjes. Verdeel in zoveel porties als er kookavonden zijn. Verpak voor de andere kookavonden vacuum en leg in de koeling. Gebruik één portie voor deze kookavond.

Tako yaki-beslag:

  • 3. Vermeng alle ingrediënten tot een lopend beslag. Doe in spuitflessen met grote tuit-opening (poffertjesfles). Schud de fles voor je het beslag gebruikt: het beslag zakt snel uit.

Tako yaki bereiding:

  • 4. Snijd de ingrediënten in zeer kleine stukjes.
    5. Olie de poffertjespan in met wat neutrale olie.
    6. Laat goed heet worden en giet de halve bollen vol met beslag. Doe er meteen wat stukjes van de octopus, de garnaal en de gember in.
    7. Zodra het beslag aan de buitenzijde wat is gestold, draai je met een satéprikker het halve bolletje op zijn kant. De holte die nu ontstaat vul je meteen met wat vers beslag. Eventueel kun je nog wat ingrediënten toevoegen.
    8. Draai de balletjes en vul net zo lang aan met beslag tot je een kogelrond balletje hebt. Laat dit goed doorgaren. Je kunt eventueel de bovenzijde van de poffertjespan sluiten.
    9. Dien direct op zodat de balletjes warm blijven. (de balletjes blijven extreem lang heet, dus brand je mond niet).

Japanse mayonaise:

  • 10. Maak een standaard mayonaise van de eerste vier ingrediënten en breng naar eigen inzicht op smaak met de overige componenten. Reserveer in een spuitzakje of spuitfles, afhankelijk van de consistentie.

Okonomiyakisaus:

  • 11. Maak een saus van de ingrediënten en reserveer in een spuitflesje. De verhoudingen zijn in aflopende hoeveelheden, maar doe het vooral naar eigen inzicht.

Presentatie

  • Doe de warme tako yaki balletjes – 3 tot 5 per persoon – in een kommetje.
    • Spuit hierover kruislings de mayonaise en de okonomiyakisaus in dunne  treepjes
    • Strooi af met wat zeewierpoeder en lenteui.
    • Strooi als laatste ( eventueel aan tafel) af met katsubushi (bonitoflakes): Door de warmte van de balletjes gaat de katsubushi ‘dansen’. Het lijken net dansende geesten.
    • Garneer met een blad sisho.
    • Eet met stokjes. (Houd het kommetje met de ene hand omhoog en hanteer de stokjes met de andere hand).