Antipasti: Olive Frite Carte da musica Zucchine e melanzane alla griglia Fichi freschi con prosciutto di Parma

Antipasti

Olive Frite Carte da musica Zucchine e melanzane alla griglia Fichi freschi con prosciutto di Parma
Personen: 12 personen

Ingrediënten

Gesauteerde olijven

  • 1 rode spaanse peper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 500 gr zwarte olijven zonder pit
  • 1 tl oregano

Gegrilde courgette en aubergine

  • 400 gr courgette
  • 400 gr aubergine
  • zout
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 dl olijfolie (EV)

Verse vijgen met parmaham

  • 12 verse vijgen
  • 300 gram parmaham

Instructies

  • Gesauteerde olijven
    1. Halveer de peper overlangs, maak schoon en snijd in kleine stukjes. Pel de knoflook en snijd in stukjes.
    2. Verwarm de olie in een pan en voeg de uitgelekte olijven toe met de peper en de knoflook. Bak de olijven al roerend op een niet te hoog vuur totdat de huid van de olijven rimpelt. Voeg de oregano toe
    3. Schud de olijven nog even om in de pan en serveer op een schaal.
    Flinterdun brood
    4. Strooi de bloem op een glad werkvlak en vorm een bergje. Maak een kuiltje in het midden. Los twee snufjes zout op in de melk. Los de gist op in het lauwe water en giet dat in het kuiltje. Voeg olie en melk toe
    5. Meng met de vingers in een ronddraaiende beweging geleidelijk de bloem door het vocht. Werk van binnen naar buiten. Vorm, wanneer alle vocht is opgenomen, het deeg tot een samenhangende bal en kneed even door.
    6. Laat het deeg, afgedekt met een schone theedoek, 1 uur rijzen.
    7. Verdeel het deeg in 12 bolletjes en rol deze uit tot deeglapjes van ongeveer 10 cm doorsnede. Leg ze op een bakplaat en bak in een voorverwarmde oven op 250 graden in ongeveer 4 minuten tot ze goudgeel kleuren.
    Gegrilde courgette en aubergine
    8. Snijd courgette en aubergine allebei in de lengte in dunne plakken.
    9. Ontvocht de aubergine en courgette door met zout te bestrooien en tussen twee borden met iets zwaars erop te klemmen.
    10. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Meng met de peterselie. Roer de olijfolie erbij en breng op smaak.
    11. Olie de plakken courgette en aubergine licht. Verhit een grillpan en gril daarop de plakken aubergine en courgette aan 2 kanten
    12. Leg ze op een snijplank, lepel er spaarzaam saus overheen en sla dubbel. Leg ze zo dakpansgewijs op een platte schaal en lepel er het restant van de saus over.
    Verse vijgen met parmaham
    13. Halveer de vijgen en de plakken ham.
    14. Leg de vijgen met de snijkant naar boven op de ham.